RAKENDUS MÄRGISTUSE
KOOSTAMISEKS

←Tagasi käsiraamatu algusesse

Rakenduse eesmärgiks on aidata läbi mõelda ja vormistada märgistusel esitatavat teavet. Rakendus põhineb üldnõuetel ja ei võta arvesse teabe esitamisel lubatud erijuhte. Selle kasutamine ei taga nõuetekohast märgistust, küll aga aitab selle loomisele kaasa.

Toidu nimetus

Toidu nimetusena tuleb kasutada selle seaduslikku, üldtuntud või kirjeldavat nimetust. Kaubamärk või väljamõeldud nimetus võib olla esitatud lisaks, ent see ei asenda toidu nimetust. Loe rohkem

Kaubamärk, väljamõeldud nimetus, tootemarginimetus vms

Õigusaktiga kehtestatud, üldtuntud või kirjeldav nimetus

(külmutatud, sügavkülmutatud, sulatatud, külmkuivatatud, kontsentreeritud, kuivatatud, suitsutatud, magusainetega, suhkru ja magusainetega, lisatud veega, karboniseeritud, muu)

Netokogus

Netokogus on pakendis oleva toote kogus ilma pakendi ja glaseeraineta. Netokogus väljendatakse vedelate toodete puhul liitrites, sentiliitrites või milliliitrites ning muude toodete puhul kilogrammides või grammides. Loe rohkem

Alkoholisisaldus

Etanoolisisaldus mahuprotsentides tuleb esitada jookide korral, mille etanoolisisaldus on üle 1,2 mahuprotsendi. Loe rohkem

Koostisosad

Koostisosad on kõik toidu tootmisel või valmistamisel kasutatavad ained või tooted, mida valmistoode – ka muudetud kujul – sisaldab. Mitmest koostisosast koosnevat toitu (liitkoostisosa) võib koostisosade loetelusse kanda oma nimetuse all, millele järgneb liitkoostisosa koostisosade loetelu. Teatud juhtudel peab koostisosade loetelus näitama koostisosade koguse protsentides ning allergeenid esitatakse eristuval kujul. Loe rohkem

Sisesta kõik kasutatavad koostisosad ning nende kogused vastavalt retseptile või toote tehnilisele kirjeldusele. Oluline ei ole kas sinu retsept on 500 g, 1 kg või 300 kg toote valmistamiseks. Oluline on, et kõigi koostisosade kogused on antud grammides sama lõpptoote koguse kohta. Iga koostisosa juures mõtle läbi, kas tegemist on allergeeniga, kas koostisosade loetelus oleks vaja esitada selle koostisosa kogus protsentides, kas tegemist on liitkoostisosa või lisaainega. Rakendus paigutab koostisosad kaalu järgi kahanevasse järjekorda. Sinu poolt märgitud allergeenid eristatakse teistest koostisosadest. Liitkoostisosa koostisosad näidatakse selle järel sulgudes. Lisaaine nimetuse juurde tuleb valida ka rühmanimetus. Lõpptulemusel näidatav koostisosa kogus protsentides vastab koostisosa kogusele selle kasutamise ajal. Rakendus ei arvesta töötlemise tulemusel niiskust kaotanud toote erandit, mille kohaselt tuleb sellise toote puhul koostisosa kogus väljendada protsendina, mis vastab kasutatud koostisosa kogusele valmistoote suhtes.

    Säilimisaeg ja säilitamistingimused

    Säilimisaeg märgitakse sõnadega „kõlblik kuni“ (kiiresti riknevad toidud), „parim enne“ või „parim enne lõppu“. Määruse (EL) nr 1169/2011 X lisas on loetletud toidud, mille puhul ei pea säilimisaega märkima. Toitudel märkega „kõlblik kuni“, on säilitamistingimuste esitamine kohustuslik. Säilitamistingimusi võib täiendada kasutamistingimustega. Näiteks „Tarvitada kolme päeva jooksul pärast avamist“. Loe rohkem

    Märget „parim enne lõppu“ kasutades tuleb esitada kuu ja aasta või üksnes aasta.

    Tarvitamisjuhis

    Tarvitamisjuhis tuleb esitada, kui ilma selleta oleks toidu tarvitamine õigel viisil keeruline. Tarvitamisjuhisele võib märgistusel eelneda ükskõik milline sobiv sõna, nt tarvitamisjuhis, kasutamisjuhis vms. Loe rohkem

    Toitumisalane teave

    Toitumisalase teabe peab esitama toidu energiasisalduse, rasvade, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola kohta. Teavet esitatakse 100 g või 100 ml toidu või joogi kohta. Määruse (EL) nr 1169/2011 V lisas on loetletud toidud, mille puhul ei pea toitumisalast teavet esitama. Loe rohkem

    Energiasisaldus arvutatakse toitainete koguste põhjal, kasutades koefitsiente, mis on toodud määruse (EL) nr 1169/2011 XIV lisas.

    Lipiidide üldsisaldus, sealhulgas fosfolipiidid

    Millest

    Kaksiksidemeta rasvhapped.

    Ühe cis-asendis kaksiksidemega rasvhapped. Vabatahtlik.

    Metüleenrühmaga eraldatud cis-cis-asendis kaksiksidemeid sisaldavad rasvhapped. Vabatahtlik.

    Kõik inimorganismi poolt omastatavad süsivesikud, kaasa arvatud polüoolid

    Millest

    Kõik toidus esinevad monosahhariidid ja disahhariidid, välja arvatud polüoolid

    Vabatahtlik.

    Vabatahtlik.

    Vabatahtlik.

    Arvutatakse valemiga valk = lämmastiku üldsisaldus Kjeldahli järgi × 6,25

    Soolasisalduse ekvivalent, mis arvutatakse valemiga sool = naatrium × 2,5

    Vitamiinidest ja mineraalainetest tohib esitada vaid neid, mis on toodud määruse (EL) nr 1169/2011 XIII lisa osas A, ja vaid siis, kui neid sisaldub toidus märkimisväärses koguses. Märkimisväärne kogus on 7,5% päevasest võrdluskogusest 100 ml joogi kohta või 15% päevasest võrdluskogusest 100 g või 100 ml toidu (v.a joogi) kohta või 15% päevasest võrdluskogusest ühte portsjonit sisaldava pakendi kohta. Viimast erandit rakendus arvutustes ei arvesta.

    Viimati uuendatud: 13. juuli 2021