TOIDU MÄRGISTAMISE
E-KÄSIRAAMAT

←Tagasi esilehele

Pakendamata toit

Üldiselt eeldame, et märgistus kantakse toidu müügipakendile. Teatud osa kohustuslikest andmetest tuleb aga esitada ka siis, kui toitu müüakse müügipakendisse pakendamata, s.t:

  • toitu müüakse lahtiselt (nt puu- ja köögiviljad, kaupluses või kohvikus lahtiselt müüdavad saiakesed ja söögikohas pakutav praad või supp);
  • toit pakendatakse tarbija soovil (nt kaupluses kaasamüüdav salat, sink, kartulipüree; restoranist kaasaostetav praad või pitsa; veebi teel tellitav ja tellimuse järel pakendatav köögivili);
  • toit pakendatakse müügikohas tarbija juuresolekuta vahetult müügiks (nt kaupluses pakendatud singiviilud, soolalõhe, salat või juustutükk).

Eestis kehtib põllumajandusministri määrus nr 24 „Müügipakendisse pakendamata toidu toidualase teabe esitamise nõuded“ (vastu võetud 11.03.2015). Sellega on kehtestatud jaekaubandus- ja toitlustusettevõttest tarbijale üleantava pakendamata toidu toidualase teabe esitamise nõuded.

Lae alla PDF-ina

PANE TÄHELE! Toidugrupipõhised lisanõuded võivad kehtida ka pakendamata toidu kohta (nt puu- ja köögivilja puhul on kohustus esitada päritolumaa, värske kala puhul kalaliigi eestikeelne nimetus ja teaduslik (ladinakeelne) nimetus ning püügikoht ja püügivahendi liik, veise- ja vasikaliha puhul teave riikide kohta, kus loom on sündinud, peetud ja tapetud, GM toidu puhul teave geneetilise muundamise kohta). Vaata ka peatükke, mis käsitlevad sind huvitavaid toidugruppe.

Ülevaade selle kohta, millised andmed tuleb esitada pakendamata toidu müügi korral, on toodud allpool.

PANE TÄHELE! Teabe esitamise viiside kohta on kehtestatud täpsemad nõuded, tingimused ja erandid (millisel juhul ja kuidas seda teavet tuleb esitada), mille leiad asjakohasest peatükist.

Toitlustusettevõte

Toitlustusettevõttes (restoran, pubi, söökla, kohvik jms) tuleb pakendamata või tarbija soovil pakendatava toidu kohta esitada:

See teave tuleb esitada müügikohas paberil (silt, menüü), elektrooniliselt (tahvel, tabloo) või suuliselt. Kirjalikult allergeene esitades ei pea neid trükitehniliselt rõhutama.

Kui teave ei ole esitatud müügikohas tarbijale lihtsalt märgatavalt (nt letil või laual, kus tarbija oma tellimuse esitab), siis tuleb esitada teade, mis ütleb, kust teavet leiab, või mis palub pöörduda teabe saamiseks teenindaja poole, nt „Toidus sisalduvate allergeenide kohta küsi teenindajalt“.

Neid allergeene, millele toidu nimetus otseselt viitab, ei pea esitama (nt munaliköör, piimakissell, juustusai, piimakohv, caffè latte). Samuti ei pea allergeene esitama, kui tarbijalt küsitakse teavet allergeenidega seotud erivajaduste kohta ja toitu on võimalik valmistada vastavalt tarbija erivajadustele.

Veebi, telefoni või muude sidevahendite vahendusel müümise korral peab see teave olema kättesaadav enne tellimuse esitamist (nt teabematerjali, müügikataloogi, veebilehe, telefonirakenduse või infotelefoni kaudu). Samuti peab teave olema kättetoimetamise ajal esitatud pakendil, sellele kinnitatud sildil/etiketil või toiduga kaasasoleval teabelehel.

Müügikohas peab teenindaja oskama anda suulist teavet toidu või joogi koostisosade kohta.

Kui toitlustusettevõttes müüakse tarbija juuresolekuta vahetult müügiks pakendatud toitu, tuleb selle toidu kohta esitada:

  • toidu nimetus ja sellega koos nõutavad andmed määruse (EL) nr 1169/2011 VI lisa osast A (välja arvatud punktis 5 nõutud andmed lisatud valkude kohta) ning osast C (vaata täpsemalt);
  • teave allergeenide kohta (vaata täpsemalt);
  • käitleja nimi (tootja, valmistaja, edasimüüja);
  • päritolu, kui selle esitamine on nõutud (vaata täpsemalt);
  • säilimisaeg (vaata täpsemalt);
  • netokogus (vaata täpsemalt).

Teave esitatakse toidu pakendil või müügikohas sildil, hinnasildil, teabelehel või elektroonilisel tahvlil/tablool. Teave peab olema kergesti nähtaval kohal ja selgesti loetav.

Netokogust ei ole vaja esitada portsjonina vahetult müügiks pakendatud toidu puhul.

Allergeene ei pea trükitehniliselt rõhutama. Neid allergeene, millele toidu nimetus otseselt viitab, ei pea esitama.

Müügikohas peab teenindaja oskama anda suulist teavet toidu või joogi koostisosade ja teatud koostisosade sisalduse protsendi kohta.

Samad nõuded kehtivad ka siis, kui toitlustusettevõtja annab tarbijale samal kujul üle teise ettevõtja poolt vahetult müügiks pakendatud toitu. Näiteks kui toitlustaja müüb edasi teise ettevõtte poolt kilesse, karpi vms pakendatud pirukaid, portsjonina magustoitu või salatit. Toidu/roa pakendamine toimub teises ettevõttes, kuid seda ei käsitleta müügipakendisse pakendamisena ning kehtivad ikkagi siin esitatud lihtsustatud nõuded.

Jaekaubandusettevõte

Jaekaubandusettevõttes (kauplus, kiosk, turulett jms) tuleb pakendamata või tarbija soovil pakendatava toidu kohta esitada:

  • toidu nimetus ja sellega koos nõutavad andmed määruse EL (nr) 1169/2011 VI lisa osast A (välja arvatud punktis 5 nõutud andmed lisatud valkude kohta) ning osast C (vaata täpsemalt);
  • teave allergeenide kohta (vaata täpsemalt);
  • käitleja nimi (tootja, valmistaja, edasimüüja);
  • päritolu, kui selle esitamine on nõutud (vaata täpsemalt);
  • säilimisaeg (vaata täpsemalt).

See teave esitatakse müügikohas paberil (hinnasilt, teabeleht) või elektrooniliselt (tahvel, tabloo). Teave peab olema kergesti nähtaval kohal ja selgesti loetav.

Allergeene ei pea trükitehniliselt rõhutama. Neid allergeene, millele toidu nimetus otseselt viitab, ei pea esitama.

Toidugrupipõhistest lisanõuetest tulenevalt peab pakendamata toidu müügikohas esitama:

  • kalapüügi- ja vesiviljelustoodete müügi korral kala teadusliku ehk ladinakeelse nime ning tootmismeetodi, püügipiirkonna ja püügivahendi liigi (vaata täpsemalt);
  • värske puu- ja köögivilja ning marjade müügi korral päritoluriigi ja teatud juhtudel sordinime ning kvaliteediklassi (vaata täpsemalt);
  • värske liha müügi korral teabe riikide kohta, kus loom on sündinud, peetud ja tapetud (vaata täpsemalt);
  • GM toidu müügi korral teabe geneetilise muundamise kohta (vaata täpsemalt);
  • ioniseeriva kiirgusega töödeldud toidu puhul tuleb koos toidu nimetusega esitada märge „kiiritatud“ või „töödeldud ioniseeriva kiirgusega“ (vaata täpsemalt).

Veebi, telefoni või muu sidevahendi vahendusel müüdava toidu kohta peab teave (v.a säilimisaeg) olema kättesaadav enne tellimuse esitamist (nt teabematerjali või veebilehe või mõne rakenduse kaudu). Kättetoimetamise ajal peab kogu nõutav teave olema esitatud pakendil või toiduga kaasasoleval teabelehel.

Kui jaekaubandusettevõttes müüakse tarbija juuresolekuta vahetult müügiks pakendatud toitu, tuleb selle toidu kohta lisaks eelnevale teabele esitada ka netokogus (vaata täpsemalt).

Kogu nõutav teave esitatakse toidu juures oleval sildil või hinnasildil, müügikohas oleval sildil, teabelehel või elektroonilisel tahvlil/tablool või toidu pakendil. Teave peab olema kergesti nähtaval kohal ja selgesti loetav.

Allergeene ei pea trükitehniliselt rõhutama. Allergeene ei pea esitama, kui toidu nimetus viitab otseselt allergiat põhjustada võivale koostisosale.

Müügikohas peab teenindaja oskama anda suulist teavet koostisosade loetelu ja teatud koostisosade sisalduse protsendi kohta.

Viimati uuendatud: 9. august 2021