Avaldatud on toidu märgistamise nõudeid käsitlev e-käsiraamat, millesse on koondatud toidualase teabe esitamise üldnõuded ning toidugruppide kohta kehtestatud erinõuded. Käsiraamatu eesmärgiks on selgitada toidualase teabe esitamise ja toidu märgistamise nõudeid, kuid see ei ole õigusaktide ametlik tõlgendus ega muul viisil õiguslikult siduv dokument.

Käsiraamat koosneb 25 peatükki jagatud teoreetilisest osast ning rakendusest “Koosta märgistus”. Rakenduse eesmärk on aidata läbi mõelda ja vormistada märgistusel esitatavat teavet. Rakendus põhineb üldnõuetel ja ei võta arvesse teabe esitamisel lubatud erijuhte, mistõttu tuleb meeles pidada, et selle kasutamine ei taga nõuetekohast märgistust, küll aga aitab selle loomisele kaasa.

Käsiraamatu tekstid koostas toiduteave.ee projektijuht Kairi Ringo, peatüki „Toitumis- ja tervisealased väited“ Siret Dreyersdorff. Tekstid on läbi vaadatud ja täiendatud nii ettevõtetes kui riigiasutustes töötavate märgistamise valdkonna spetsialistide poolt.

Suur tänu ekspertidele koostöö ja panuse eest: Katrin Vilde, Asta Übner (Orkla Eesti AS, Põltsamaa tehas); Monika Liias (Sanitex OÜ); Airi Vetemaa (Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus); Külli Johanson, Hellika Kallaste, Evelin Kivima, Katrin Lõhmus, Külli Suurvarik, Maia Radin, Elsa Peipman, Katrin Kempi, Annika Leis, Ahto Tilk, Kalev Karisalu, Liina Jürgenson, Renata Tsaturjan, Anu Muhhin, Eduard Koitmaa, Kadri Rand (Maaeluministeerium); Tiiu Rand, Airika Salumets, Edward-Tuudor Sooba, Kristi Kadak, Marika Arula, Merle Laurimaa, Ave Raie (Põllumajandus- ja Toiduamet).

Käsiraamatut täiendatakse ka edaspidi. Teeme kõik endast oleneva, et käsiraamat ja selles sisalduvad viited oleksid ajakohased. Sellest hoolimata võib juhtuda, et mõned viited on vananenud, mistõttu kontrollige alati viidatud allikate kehtivust. Kui leiate käsiraamatus täiendamist vajava koha, andke sellest meile teada tagasiside vormi kaudu.

Käsiraamatu leiab toiduteave.ee lehe peamenüüst