Ole kursis! Telli teavitus toiduteave.ee värskete postituste kohta!

Esita küsimus lehel avaldatud teabe kohta!

Lisaained

Lisaaine on aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil, näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tardained, emulgaatorid, paksendajad), toidule värvuse andmiseks (toiduvärvid). Tulenevalt nende põhifunktsioonist jaotatakse lisaained rühmadeks. Kuulumine põhirühma ei välista lisaainete teisi funktsioone. Lisaainetel on Euroopa numbritunnus ehk  E-number.

Lisaainete toidus kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähendab, et lisaainet on lubatud toidus kasutada vaid juhul, kui toidu omaduste parandamist või toiteväärtuse säilitamist ei ole võimalik saavutada muude tehnoloogiliste võtetega. Kõik lisaaineid, mida võib kindlal eesmärgil kasutada, on kirjas Euroopa Liidu toidu lisaainete loetelus.

Kasutada lubatud lisaainete ohutust on hinnanud toidu teaduskomitee (SCF, Scientific Committee for Food) ja/või Euroopa Toiduohutusamet (EFSA). Käimas on ka 2020. aastani vältav programm, mille käigus hindab EFSA värskete teadusandmete põhjal uuesti praegu kasutada lubatud lisaainete ohutust ja tarbimist. Lisaaineid hinnatakse nende toksilisuse, kantserogeensuse, mutageensuse ja teiste näitajate suhtes. Toksikoloogilise hinnangu põhjal määratakse vajadusel lisaainele aktsepteeritav päevane kogus (ADI), mis näitab aine kogust, mida võib ööpäevas kogu eluea jooksul ohutult tarbida, arvestatuna kehakaalu kilogrammi kohta. EFSA loeb lisaaine kasutuse ohutuks ainult siis, kui kõikide eri toitude kaudu saadav lisaaine kogus päevas jääb alla aktsepteeritava päevadoosi (ADI).

Teavet lisaaineid käsitlevate õigusaktide kohta leiate Maaeluministeeriumi veebilehelt https://www.agri.ee/et/eesmargid-tegevused/toiduohutus/keemiline-ohutus/lisaained

Siia lehele koondame teabe- ja juhendmaterjali, mis annavad eelkõige toidukäitlejale vajalikku teavet lisaainete ja nende kasutamise kohta.

Lisaainete määruses toodud toidugruppide kirjeldus

Juhend, tõlge, Euroopa Komisjon, versioon 3, 2016

Guidance document describing the food categories

Juhend inglise keeles, Euroopa Komisjon, versioon 5, 2017

Lisaainete kasutamise erand kolmes Eesti
rahvuslikus lihavalmistises

Infoleht, Maaeluministeerium, 2016

Suunavad märkused värvivate omadustega
ekstraktide kohta

Juhend, tõlge, Euroopa Komisjon, versioon 1, 2013

EFSA explains the Safety of Aspartame

Teabematerjal, Euroopa Toiduohutusamet, 2014

EFSA explains nitrites and nitrates added to food

Teabematerjal, Euroopa Toiduohutusamet, 2017

Toidu lisaainetena kasutatavate nitritite (E 249-250) kvantitatiivne riskihinnang

Rakendusuuring, Eesti Maaülikool, 2016

Ole kursis! Telli teavitus toiduteave.ee värskete postituste kohta!

Esita küsimus lehel avaldatud teabe kohta!