Ole kursis! Telli teavitus toiduteave.ee värskete postituste kohta!

    Esita küsimus lehel avaldatud teabe kohta!

      Toidu mikrobioloogia

      Toidu mikrobioloogia osas käsitleme erinevaid baktereid, viiruseid, hallitusseeni ja muid mikroorganisme ning nende toksiine. Just toidus leiduvad mikroorganismid põhjustavad enamiku toidu kaudu levivatest haigustest. Toiduinfektsiooni ehk -nakkuse põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad tõvestavad mikroobid, mis on vastu pidanud maohappe toimele ja jõudnud peen- ja jämesoolde, kus nende paljunemine vallandab haiguse. Tuntumad mikroorganismidest põhjustatud toiduinfektsioonid on salmonelloos, shigelloos (bakteriaalne düsenteeria), jersinioos, kampüloos, listerioos, Escherichia coli poolt põhjustatud infektsioon jt. Mikrobioloogilise toidumürgistuse ehk intoksikatsiooni puhul paljunevad mikroorganismid toidus ja produtseerivad seal toksiini. Tuntumad bakteriaalsed toidumürgistused on botulism, stafülokokkoos, Clostridium perfringensi ja Bacillus cereuse toksiinidega tekkivad haigused. Hallitusseente produtseeritud mükotoksiine toodavad põhiliselt hallitusseente Aspergillus, Penicillium ja Fusarium mõned liigid.

      Levinumate mikroorganismide ja nende toksiinide jaoks (nt Salmonella, Listeria monocytogenes, Enterobacter sakazakii, stafülokoki enterotoksiinid ja histamiin) on õigusaktidega määratud piirnormid ehk suurimad lubatud sisaldused toidus.

      Paljude teiste mikroorganismide sisalduse kohta toidus võib erinevatest materjalidest leida vaid juhendväärtusi. Mikrobioloogilised analüüsid on toiduettevõtte enesekontrollisüsteemi lahutamatu osa, sest annab infot toiduohutuse ja –hügieeni nõuete täitmise kohta toidu käitlemisel.

      Teavet kehtivate õigusaktide kohta leiate Maaeluministeeriumi veebilehelt https://www.agri.ee/et/eesmargid-tegevused/toiduohutus/bioloogiline-ohutus/mikrobioloogilised-nouded

      Siia lehele koondame toidus esinevaid mikroobe ning nende analüüsimist käsitlevaid teabe- ja juhendmaterjale.

      Mikrobioloogilised näitajad toidugruppide kohta

      Käsiraamat. Mati Roasto, Katrin Laikoja
      Eesti Maaülikool, 2017 (täiendatud ja parandatud 2020)

      Toidu- ja hügieeniproovide võtmine
      mikrobioloogilisteks analüüsideks
      ning proovide analüüsimine

      Juhend. Epp Songisepp, Liina Sadam
      BioCC OÜ, 2018

      Noroviirused toidupatogeenina

      Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2020

      A-hepatiidi viirus toidupatogeenina

      Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2020

      Olulised toidupatogeenid

      Teabematerjal, Eesti Maaülikool, 2019

      Pärm-ja hallitusseened toidus

      Teabematerjal, BioCC OÜ, 2019

      Listeria monocytogenes toidupatogeenina

      Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2018

      Campylobacter spp. toidupatogeenina

      Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2019

      Staphylococcus aureus toidupatogeenina

      Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2019

      Bad Bug Book

      Handbook of Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins

      U.S Food and Drug Administration  

      EFSA explains zoonotic diseases: Campylobacter

      Teabeleht, Euroopa Toiduohutusamet, 2014

      EFSA explains zoonotic diseases: Salmonella

      Teabeleht, Euroopa Toiduohutusamet, 2014

      EFSA explains zoonotic diseases: Zoonotic E. coli

      Teabeleht, Euroopa Toiduohutusamet, 2014

      EFSA explains zoonotic diseases: Antimicrobial Resistance

      Teabeleht, Euroopa Toiduohutusamet, 2014

      Campylobacter spp., Listeria monocytogenes’e ja
      Shiga-toksiine tootva Escherichia coliʼga
      seonduvate toiduohutuse riskide hindamine Eestis

      Rakendusuuring, Eesti Maaülikool, 2015

      Ole kursis! Telli teavitus toiduteave.ee värskete postituste kohta!

        Esita küsimus lehel avaldatud teabe kohta!