Ole kursis! Telli teavitus toiduteave.ee värskete postituste kohta!

    Esita küsimus lehel avaldatud teabe kohta!

      Toidu säilitamine

      Toidu säilimisaja ja säilitamise tingimused leiame enamasti toidu müügipakendilt või pakendamata toidu puhul müügikohast. Toidu säilitamisnõuded määrab toidukäitleja.

      Toidu säilimisaeg on ajaperiood, mille jooksul, järgides etteantud säilitamistingimusi, püsib toit ohutu, säilitab soovitavad kvaliteediomadused ja on kasutuskõlblik. Säilimisaega tähistatakse sõnadega „Parim enne“, “Parim enne lõppu” või „Kõlblik kuni“. „Kõlblik kuni“ kasutatakse kiirestiriknevate toitude puhul tarvitamise lõpptähtpäeva märkimiseks.

      Toidukäitleja määrab oma toodete säilitamisnõuded kas katsete alusel või  juhenditele ja oma teadmistele tuginedes. Säilimisaja esitamise kohta toidu märgistusel saab täpsemalt lugeda märgistamise e-käsiraamatu vastavast peatükist.

      Teavet kehtivate õigusaktide ja nende rakendamise kohta leiate Maaeluministeeriumi veebilehe toidu bioloogilise ohutuse alalehelt https://agri.ee/toiduohutus-toidumargistus/toiduohutus/bioloogiline-ohutus

      Siia lehele koondame teabe- ja juhendmaterjali, mis aitavad  toidukäitlejat toidu säilimist mõjutavate tegurite hindamisel, kestvuskatsete planeerimisel ning säilimisaegade määramisel.

      Toidu säilimisaja määramine        I osa

      Käsiraamat. Mati Roasto, Katrin Laikoja
      Eesti Maaülikool, 2019 (täiendatud ja parandatud väljaanne)

      Toidu säilimisaja määramine            II osa

      Mikrobioloogilised näitajad toidugruppide kohta

      Käsiraamat. Mati Roasto, Katrin Laikoja
      Eesti Maaülikool, 2020 (täiendatud ja parandatud väljaanne)

      Toidu säilimisaja määramine           III osa

      Toidu säilitamisnõudeid (säilitamise temperatuur ja aeg) toidugruppide kaupa

      Käsiraamat. Mati Roasto, Katrin Laikoja
      Eesti Maaülikool, 2020

      Guidance document
      on Listeria monocytogenes shelf-life studies for ready-to-eat foods, under Regulation
      (EC) No 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs

      Commission staff working document

      Suunised säilimisaja märgistuse ja sellega seotud toidualase
      teabe kohta 1. osa (säilimisaja märgistus)

      EFSA teadusliku arvamuse tõlge

      Maaeluministeeriumi tõlge üksnes teavitamise eesmärgi

      Suunised säilimisaja märgistuse ja sellega seotud toidualase
      teabe kohta 2. osa (toidualane teave)

      EFSA teadusliku arvamuse tõlge

      Maaeluministeeriumi tõlge üksnes teavitamise eesmärgi

      Ole kursis! Telli teavitus toiduteave.ee värskete postituste kohta!

        Esita küsimus lehel avaldatud teabe kohta!