Toiduhügieen ja enesekontroll
Toiduhügieen on kõik vajalikud tingimused ja abinõud ohutu ning inimtoiduks kõlbliku toidu tootmiseks, töötlemiseks, säilitamiseks, transportimiseks, turustamiseks, valmistamiseks ja tarbimiseks. Codex Alimentarius´e kohaselt on toiduhügieen kõik tingimused ja abinõud, mis on vajalikud, et tagada toidu ohutus ja kõlblikkus kõigis toidukäitlemisahela etappides.
Toiduhügieeniga seonduvate tegevuste/meetmete peamiseks eesmärgiks on kaitsta toitu saastumise eest s.t mikrobioloogilise, füüsikalise ja keemilise saastumise ennetamine, kõrvaldamine või vastuvõetavale tasemele vähendamine.
Enesekontrollisüsteem on tootja poolne tööprotsesside ning tegevuste läbiviimine ja kontrollimine, et tagada tarbijale ohutu toit. Üldiselt koosneb enesekontrollisüsteem eeltingimuste programmist (eeltingimustest või headest tavadest) ja HACCP-süsteemist. HACCP‑süsteem koosneb seitsme põhimõtte juurutamisest ning järgimisest.
Eeltingimuste programm – abinõud ja meetmed, mis on vajalikud hügieenilise keskkonna alalhoidmiseks ja mida iga ettevõte peab kasutama, et tagada toidu ohutus ja rajada selle põhjal toimiv enesekontrollisüsteem.’
HACCP-plaan – enesekontrolliplaan, mis on koostatud HACCP põhimõttel, st läbi on viidud ohtude analüüs, määratud kriitilised kontrollpunktid, kriitilised piirid, seire ja korrigeerivad tegevused. Oluline on kasutus- ja nõuetekohasuse tõendamine.
Toidutööstuse seadmete, töövahendite ja pindade puhastamise ning desinfitseerimise juhend
Teabematerjal, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, 2018
Toidu- ja hügieeniproovide võtmise juhend
Teabematerjal, BioCC OÜ, 2018
Toiduohutuse nõuded toidu veol
Teabematerjal, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, 2018
Allergeeniohjet käsitlev teabematerjal
Teabematerjal, Eesti Maaülikool, 2019
Gluteenivaba toit
Teabeleht, Eesti Toiduainetööstuse Liit, 2019
Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud toidus ja nende vähendamise võimalused (vene keeles)
Teabematerjal, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, 2020
Toidu jälgitavus
Teabematerjal, Eesti Toiduainetööstuse Liit, 2020
Loomse toidu jälgitavus äristsenaariumi näitena
Teabeleht, Eesti Toiduainetööstuse Liit, 2020
Ohtliku toidu turult kõrvaldamine/tagasikutsumine
Teabematerjal, Eesti Toiduainetööstuse Liit, 2020