23. oktoobril 2025. a toimub Tallinnas ministeeriumide ühishoones seminar „Mis värvi on toit?“. Seminari fookus on pakendi esikülje toitumisalase teabe lihtsustatud esitusviisil (FOP-märgistus) ja selle kasutuselevõtul Eestis. Seminari korraldab Regionaal- ja Põllumajandusministeerium.

 

Allpool on toodud esialge päevakava, mis võib veel muutuda. Ajakohane info ja registreerumisvorm on leheküljel https://agri.ee/seminar-mis-varvi-toit-23-oktoober-2025

 

09.30–10.00. Kogunemine, registreerimine ja tervitusamps

10.00–10.10. Tervitussõnad. Triin Kõrgmaa, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse asekantsler

10.10–10.30. “Mis on FOP-märgistus ja milliseid FOP-märgistusi ELis kasutatakse?”. Hellika Kallaste, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakond

10.30–10.50. “Milline on meie toidukeskkond?”. Tuuli Taimur, Tervise Arengu Instituut

10.50–11.15. “Pakendi esikülje toitumisalase teabe märgisüsteemide võrdlus teaduskirjanduse põhjal”. Külli Rae, Riigi Laboriuuringute ja Riskihindamise Keskus

11.15–12.30. “FOP-märgistuse kasutamise rahvusvaheline kogemus”. Manon Egnell, Prantsusmaa Tervishoiuministeerium; Sebastian Hielm, Soome Põllumajandus- ja Metsandusministeerium

12.30–13.15. Lõunapaus. Lõunastamiseks on võimalik külastada omal kulul ühishoones või selle läheduses asuvaid toitlustuskohti

13.15–13.45. “Tarbija perspektiiv: kas FOP-märgistus aitab teha paremaid valikuid?”. Taavi Tillmann, Eesti Kaaluravi Selts

13.45–14.15. Kahe Eesti toidutootja vaade FOP-märgistusele

14.15–14.45. “FOP-märgistuse selgitamine tarbijale ja tõhus kommunikatsioon”. Eneli Mikko, Akkadian

14.45–15.00. Sirutuspaus

15.00–15.45. Vestlusring “Mis värvi on toit?”

15.45–15.50. Lõpusõnad