02.05 Tallinnas, Kreutzwald hotelli Kalevi saalis, Endla 23 http://www.kreutzwaldhotel.com/et/content/kreutzwald-hotel-tallinn-1
Korraldaja: Eesti Toiduainetööstuse Liit
Käsitletakse erinevaid toidualase teabe esitamise ja märgistamise nõudeid. Infopäev algab kehtivate nõuete meelde tuletamisega. Seejärel keskendutakse toitumisalase teabe ning toitumis- ja tervisealaste väidete esitamise nõuetele. Infopäev lõpeb praktilise osaga, kus osavõtjad saavad analüüsida etteantud näidismärgistusi ning esitada küsimusi ja jagada kogemusi.
- Päevakava. Lae alla PDF
- Külli Johanson „Toidualase teabe esitamine“. Lae alla PDF
- Külli Suurvarik „Seaduslikest nimetustest“. Lae alla PDF
- Külli Johanson „Toitumisalase teabe esitamine“. Lae alla PDF
- Kristin Salupuu „NutriData toitumise infosüsteem“. Lae alla PDF
- Siret Dreyersdorff „Tõenduspõhised toitumis- ja tervisealased väited“. Lae alla PDF
- Tiiu Rand „Tähelepanekuid toidualase teabe esitamisest ja pakendite märgistusest“. Lae alla PDF
10.00-10.30 Kogunemine, registreerimine, hommikukohv
10.30 – 11.30 Toidualase teabe esitamise nõuded erinevates õigusaktides
Kokkuvõtlik ülevaade kehtivatest nõuetest, toome välja olulisemad. Toidualase teabe esitamise nõuded EL määruses nr 1169/2011 ning selle rakendusaktides (gluteenisisalduse märkimine, teabe esitamine pakendamata toidu puhul, teabe esitamine toitlustusettevõttele üleantava toidu puhul). Toidu päritolu või lähtekoha esitamise reeglid. Teatud toidugruppide märgistamise erinõuded.
Külli Johanson ja Külli Suurvarik, Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna toidu üldnõuete büroo peaspetsialistid
11.30-12.00 Toitumisalase teabe esitamine
Alates 13. detsembrist 2016. a on kohustuslik toitumisalase teabe esitamine. Toitumisalane teave on mis tahes info, mis käsitleb toidu energiasisaldust (kalorsust) või toitaineid (valgud, süsivesikud, rasvad, kiudained, vitamiinid, mineraalained). Kuidas tuleb toitumisalast teavet esitada? Millele tähelepanu pöörata? Milline vabatahtlik toitumisalane teave on lubatud?
Külli Johanson, Maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist
12.00-12.30 NutriData andmebaasi kasutamine toidu toitainelise koostise leidmisel
Ülevaade Tervise Arengu Instituudi poolt hallatava NutriData toitumise infosüsteemi (www.nutridata.ee) kasutamisest toitumisalase teabe leidmisel ja arvutamisel. NutriData toidu koostise andmebaasi (tka.nutridata.ee) ja NutriData andmesisestusplatvormi (asp.nutridata.ee) tutvustused.
Kristin Salupuu ja Ann Jõeleht, Tervise Arengu Instituudi seire ja hindamise osakonna projektijuhid
12.30-13.15 Lõuna
13.15-14.00 Tõenduspõhised toitumis- ja tervisealased väited
Ülevaade õigusaktidest ja abimaterjalidest; väidete määruse 1924/2006 üldpõhimõtted ja väite esitamise põhimõtted; seosed määrusega 1169/2011; ebamäärased tervisega seotud väited (sinu tervise heaks jt), sõnastuse paindlikkus, märkimisväärne kogus. Teabe esitamine laktoosi ja/või gluteeni puudumise kohta.
Siret Dreyersdorff, Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna toidu üldnõuete büroo peaspetsialist
14.00 – 14.30 Tähelepanekuid toidualase teabe esitamisest ja pakendite märgistusest
Toome välja aspektid, mis tekitavad sagedamini küsimusi või mille puhul on märgatud enim eksimusi. Lisaks näide ühe toote märgistuse koostamisest.
Tiiu Rand, Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialist
14.30-15.00 Kohvipaus
15.00-17.00 Praktiline osa ja küsimused
Lektorite poolt ettevalmistatud teoreetilise märgistusnäite analüüsimine. Osavõtjad jagatakse gruppidesse, iga grupp saab analüüsida ühe märgistuse näidise ja esitleda analüüsi tulemusi. Lektorid juhendavad ja vastavad küsimustele. Osavõtjad on oodatud ka esitama küsimusi, avaldama arvamust ning jagama kogemusi käsitletud teemadel.
Infopäevad toimuvad MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse valdkonnas“ raames, läbiviimist toetab Euroopa Liit.
Infopäev on sihtrühmale tasuta (kui vähese tähtsusega abi määr ei ole ületatud). Infopäevade sihtrühmaks on toidu tootmise ja töötlemisega ning toidu töötlemisega tegelevad füüsilised isikud ja ettevõtted (v.a kala- ja kalatoodete valdkond). Tegemist on vähese tähtsusega abiga, abisumma on 72 eurot ühe osaleva inimese kohta.
Info: info@toiduteave.ee, tel 6 484 978