Toimumise aeg: 26. märts 2019, kell 10:00-16:30
Toimumise koht: Eesti Maaülikooli tehnikamajas, Kreutzwaldi 56/1, ruum A-303 (avatud ülikooli ruumid), http://avatudylikool.emu.ee/
Korraldaja: Eesti Toiduainetööstuse Liit
Eesti Toiduainetööstuse Liit koostöös Maaeluministeerumi, Veterinaar-ja Toiduameti ning Tervise Arengu Instituudiga korraldab koolitus-infopäeva toitu valmistavatele ja töötlevatele ettevõtetele, et käsitleda erinevaid toidualase teabe esitamise ja märgistamise nõudeid. Infopäev algab kehtivate nõuete meelde tuletamisega. Seejärel keskendutakse toitumisalase teabe ning toitumis- ja tervisealaste väidete esitamise nõuetele. Tutvustame NutriData andmesisestusplatvormi võimalusi. Infopäev lõpeb praktilise osaga, kus osavõtjad saavad analüüsida näidismärgistusi ning esitada küsimusi ja jagada kogemusi.
Samasisuline infopäev toimub kahel päeval, üks Tartus (26.03) ja teine Tallinnas (28.03).
Lae alla infopäeva materjalid
- Päevakava. Lae alla PDF
- Külli Johanson „Toidualase teabe esitamine“. Lae alla PDF
- Külli Suurvarik „Toidu seaduslikud nimetused“. Lae alla PDF
- Külli Johanson „Toitumisalase teabe esitamine“. Lae alla PDF
- Kristin Salupuu „NutriData“. Lae alla PDF
- Siret Surva „Tõenduspõhised toitumis-ja tervisealased väited”. Lae alla PDF
- Tiiu Rand “Tähelepanekuid toidualase teabe esitamisest ja pakendite märgistusest “. Lae alla PDF
Päevakava
9:30–10:00 |
Osalejate registreerimine, tervituskohv |
10:00-10:05 |
Avamine, sissejuhatus koolitus-infopäeva Heneli Lamp, Eesti Toiduainetööstuse Liit |
10:05–11:20 |
Toidualase teabe esitamise nõuded erinevates õigusaktides Kokkuvõtlik ülevaade kehtivatest nõuetest. Toidualase teabe esitamise nõuded EL määruses nr 1169/2011 ning selle rakendusaktides (nt teabe esitamine pakendamata toidu puhul, teabe esitamine toitlustusettevõttele üleantava toidu puhul). Toidu päritolu või lähtekoha esitamise põhimõtted. Ülevaade seaduslikest nimetustest. Külli Johanson ja Külli Suurvarik, Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna toidu üldnõuete büroo peaspetsialistid |
11:20–11:50 |
Toitumisalase teabe esitamine Mis on toitumisalane teave? Kuidas tuleb toitumisalast teavet esitada? Millele tähelepanu pöörata? Milline vabatahtlik toitumisalane teave on lubatud? Külli Johanson, Maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist |
11:50-12:20 |
Toitumisalase teabe arvutamine NutriData Toote admesisestus- ja arvutusprogrammiga Ülevaade Tervise Arengu Instituudi poolt hallatava NutriData admesisestus- ja arvutusprogrammi (http://asp.nutridata.ee) kasutamisest toitumisalase teabe koostamisel. Kristin Salupuu, Tervise Arengu Instituudi toitumisuuringute osakonna projektijuht |
12:20-13:00 |
Lõuna |
13:00-13:30 |
Toitumis- ja tervisealased väited Väidete esitamise nõuded EL määruses nr 1924/2006 ning rakendusaktides. Ülevaade abimaterjalidest. Ebamäärased tervisega seotud väited (sinu tervise heaks jt), sõnastuse paindlikkus, märkimisväärne kogus. Teabe esitamine laktoosi ja/või gluteeni puudumise kohta. Siret Surva, Maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo nõunik |
13:30-14:15 |
Tähelepanekuid toidualase teabe esitamisest ja pakendite märgistusest. Märgistuse koostamise näidis. Millised toitumisalase teabe esitamise sh märgistamisega seotud teemad tekitavad sagedamini küsimusi? Millised on enim levinud eksimused? Näide ühe toote märgistuse koostamisest. Tiiu Rand, Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna nõunik |
14:15-14:30 |
Energiapaus |
14:30–14:35 |
Rühmatöö tutvustus (märgistuste analüüsimine) Lektorite poolt ettevalmistatud näidismärgistuste analüüsimine. Osavõtjad jagatakse gruppidesse, iga grupp saab analüüsida ühe märgistuse näidise ja esitleda analüüsi tulemusi. Lektorid juhendavad ja vastavad küsimustele. Osavõtjad on oodatud avaldama arvamust ning jagama kogemusi käsitletud teemadel. Külli Johanson, Maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Tiiu Rand, Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna nõunik |
14:35-15:30 |
Rühmatöö |
15:30-16:15 |
Rühmatöö tulemuste esitamine, arutelu |
16:15-16:30 |
Küsimustele vastamine, koolitus-infopäeva lõpp |
Infopäev toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse tegevusvaldkonnas“ raames, läbiviimist toetab Euroopa Liit.
Infopäevast võivad osa võtta kõik valdkonnas tegutsevad või sellest huvitatud isikud. Tegemist on vähese tähtsusega abiga, abisumma on 72 eurot ühe osaleva inimese kohta. Osalemine on tasuta, kui ettevõtte vähese tähtsusega abi määr ei ole ületatud. Ettevõtte vähese tähtsusega abi (VTA) vaba jääki saab kontrollida veebilehelt https://www.rahandusministeerium.ee/et/riigiabi
Lisainfo: info@toiduteave.ee või Heneli Lamp (Eesti Toiduainetööstuse Liit projektijuht, tel 52 76 399, henelilamp@gmail.com )