28.02.2022 Microsoft Teams veebikeskkonnas
Korraldaja: Eesti Toiduainetööstuse Liit
Igal aastal läheb maailmas toodetud toidust 1/3 raisku ehk prügikasti, samas kasvab inimeste arv, kellel on toidust puudus. Eelmise aasta kevadel valminud Keskkonnaministeeriumi tellitud toidujäätmete ja toidukao tekke uuringust selgus, et näiteks Eesti kauplustest läheb annetamisele vaid 12% müümata jäänud toidust. Samas on Eestis on 300 000 absoluutses ja suhtelises vaesuses elavat inimest, kes vajavad toiduabi. Uuringust selgus ka, et erinevate tarneahela sektorite võrdluses läheb enim toitu raisku kodudes. Anname infopäeval eelkõige soovitusi kuidas rohkem toitu annetada ja millega tuleb seejuures arvestada.
Jaotusmaterjalid
Toiduannetamise edendamise tegevused ja plaanid Eestis | Tea Varrak, Kristel Kibin Laadi alla
Toidu annetamise juhend ja selle selgitamine | Jaana Oona Laadi alla ettekanne
Toidu annetamine ja maksud | Evelyn Liivamägi Laadi alla ettekanne
Toidupanga kokkuvõte | Piet Boerefijn, Kerttu Olõkainen Laadi alla ettekanne
Kogemuslugu jaeketilt, Selver AS | Heneli Lamp Laadi alla ettekanne
Kogemuslugu toidutööstuselt, Valio Eesti AS | Nele Jõemaa Laadi alla ettekanne
Kogemuslugu toiduringlusest, Viljandi toidujagamiskapp | Farištamo Eller Laadi alla ettekanne
Moderaator: Sirje Potisepp Toiduliidu juhataja
9:45 – 10:00 Registreerimine Teamsis
10:00 – 10:30 Toiduannetamise edendamise tegevused ja plaanid Eestis, sh toiduannetamine.ee
Tea Varrak Sotsiaalministeeriumi nõunik
Kristel Kibin Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik
10:30 – 11:00 Toidu annetamise juhend ja selle selgitamine
Jaana Oona Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialist
11:00 – 11:20 Toiduannetuste maksustamine
Evelyn Liivamägi Maksu- ja Tolliameti maksude osakonna juhataja
11:20 – 11:45 Toidupanga annetamise kokkuvõte
Piet Boerefijn Eesti Toidupanga tegevjuht
Kerttu Olõkainen Eesti Toidupanga projektijuht
11:45 – 12:15 LÕUNAPAUS
12:15 – 12:35 Kogemuslugu annetaja ja annetamisest teadlikkuse tõstjana jaeketilt
Heneli Lamp AS-i Selver kvaliteedijuht
12:35 – 12:55 Kogemuslugu toidu annetamisest toidutööstuselt
Nele Jõemaa Valio Eesti AS-I turundus- ja tootearendusdirektor
12:55 – 13:15 Kogemuslugu toiduringlusest kohalikul tasandil
Farištamo Eller Viljandi toidukapi eestvedaja
13:15 – 13:25 Päeva kokkuvõte
Infopäev toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ toidu ja toiduohutuse valdkonna raames, toetab Euroopa Liit.
Infopäevast võivad osa võtta kõik sellest huvitatud isikud. Infopäev on osalejale tasuta, kui ettevõttel on piisavalt vähese tähtsusega abi (VTA) jääki.
Osalemine on vähese tähtsusega abi, abisumma ühe osavõtja kohta arvutatakse osavõtjate lõpliku arvu järgi, kuid see ei ületa 200 eurot. Ettevõtja peab pidama tekkepõhist arvestust vähese tähtsustega abi (VTA) kasutamise üle. VTA vaba jääki saab kontrollida ka veebilehelt https://www.rahandusministeerium.ee/et/riigiabi.
Lisainfo: liina@toiduliit.ee
Registreerimisega seotud tehniline teave: kairi.ringo@toiduteave.ee; tel: 50 63 428