28.02.2022 Microsoft Teams veebikeskkonnas

Korraldaja: Eesti Toiduainetööstuse Liit

Igal aastal läheb maailmas toodetud toidust 1/3 raisku ehk prügikasti, samas kasvab inimeste arv, kellel on toidust puudus.  Eelmise aasta kevadel valminud Keskkonnaministeeriumi tellitud toidujäätmete ja toidukao tekke uuringust selgus, et näiteks Eesti kauplustest läheb annetamisele vaid 12% müümata jäänud toidust. Samas on Eestis on 300 000 absoluutses ja suhtelises vaesuses elavat inimest, kes vajavad toiduabi. Uuringust selgus ka, et erinevate tarneahela sektorite võrdluses läheb enim toitu raisku kodudes.  Anname infopäeval eelkõige soovitusi kuidas rohkem toitu annetada ja millega tuleb seejuures arvestada.

 

Jaotusmaterjalid

Toiduannetamise edendamise tegevused ja plaanid Eestis |  Tea Varrak, Kristel Kibin  Laadi alla

Toidu annetamise juhend ja selle selgitamine | Jaana Oona Laadi alla ettekanne

Toidu annetamine ja maksud | Evelyn Liivamägi Laadi alla ettekanne

Toidupanga kokkuvõte | Piet Boerefijn, Kerttu Olõkainen Laadi alla ettekanne

Kogemuslugu jaeketilt, Selver AS | Heneli Lamp Laadi alla ettekanne

Kogemuslugu toidutööstuselt, Valio Eesti AS | Nele Jõemaa Laadi alla ettekanne

Kogemuslugu toiduringlusest, Viljandi toidujagamiskapp | Farištamo Eller Laadi alla ettekanne

 

Päevakava

Moderaator:     Sirje Potisepp Toiduliidu juhataja

9:45 – 10:00      Registreerimine Teamsis

10:00 – 10:30    Toiduannetamise edendamise tegevused ja plaanid Eestis, sh toiduannetamine.ee

Tea Varrak Sotsiaalministeeriumi nõunik                                                                                 

Kristel Kibin Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik

10:30 – 11:00    Toidu annetamise juhend ja selle selgitamine

Jaana Oona Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialist

11:00 – 11:20    Toiduannetuste maksustamine

Evelyn Liivamägi Maksu- ja Tolliameti maksude osakonna juhataja

11:20 – 11:45    Toidupanga annetamise kokkuvõte

Piet Boerefijn Eesti Toidupanga tegevjuht

Kerttu Olõkainen Eesti Toidupanga projektijuht

11:45 – 12:15    LÕUNAPAUS

12:15 – 12:35    Kogemuslugu annetaja ja annetamisest teadlikkuse tõstjana jaeketilt

Heneli Lamp AS-i Selver kvaliteedijuht

12:35 – 12:55    Kogemuslugu toidu annetamisest toidutööstuselt

Nele Jõemaa Valio Eesti AS-I turundus- ja tootearendusdirektor

12:55 – 13:15    Kogemuslugu toiduringlusest kohalikul tasandil

Farištamo Eller Viljandi toidukapi eestvedaja

13:15 – 13:25    Päeva kokkuvõte

Lae alla päevakava

Infopäev toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ toidu ja toiduohutuse valdkonna raames, toetab Euroopa Liit.

Infopäevast võivad osa võtta kõik sellest huvitatud isikud. Infopäev on osalejale tasuta, kui ettevõttel on piisavalt vähese tähtsusega abi (VTA) jääki.

Osalemine on vähese tähtsusega abi, abisumma ühe osavõtja kohta arvutatakse osavõtjate lõpliku arvu järgi, kuid see ei ületa 200 eurot. Ettevõtja peab pidama tekkepõhist arvestust vähese tähtsustega abi (VTA) kasutamise üle. VTA vaba jääki saab kontrollida ka veebilehelt https://www.rahandusministeerium.ee/et/riigiabi.

 

 

Lisainfo: liina@toiduliit.ee

Registreerimisega seotud tehniline teave: kairi.ringo@toiduteave.ee; tel: 50 63 428