06.12.24 Maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas.
Korraldaja: Eesti Maaülikool
Koolituse eesmärk: Tõsta teadlikkust taimsete toodetega seonduvatest mikrobioloogilistest toiduohtudest ning anda ülevaade tootmishügieeni tagamise põhimõtetest.
Õpiväljundid: Koolitusel osalenu:
– on saanud ülevaate taimsete toodetega seonduvatest toidupatogeenidest ning taimsete toodete riknemist põhjustavatest mikroorganismidest;
– on teadlik taimsete toodete toiduohutuse ja protsessi hügieenikriteeriumitest;
– mõistab toorme kvaliteedi ja algtöötlemise mõju tooraine mikrobioloogilisele kvaliteedile;
– teab taimsete toodete hügieenilise töötlemise aluseid;
– on teadlik Listeria monocytogenes‘e olulisusest ning patogeeni ohjamise võimalustest.
Sisu ja ajakava
Käsitletavad teemad:
– Taimsed tooted toidutekkeliste haiguste k.a haiguspuhangute põhjustajana;
– Taimsete toodete riknemise ja ohutuse mikrobioloogilised indikaatorid;
– Tootmishügieeni tagamise põhimõtted;
– Listeria monocytogenes‘e olulisus taimsetes valmistoodetes ning riskide ohjamine.
Ajakava:
09.00 – 10.30 õppetöö
10.30 – 10.45 paus
10.45 – 12.15 õppetöö
Õppejõud: MATI ROASTO Eesti Maaülikooli toiduhügieeni ja rahvatervise professor, dr (veterinaarmeditsiin)
Sihtrühm ja registreerimine:
Täienduskoolitus toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ toidu ja toiduohutuse valdkonna raames, toetab Euroopa Liit.
Täienduskoolitused on tasuta sihtrühma kuulujale, kui ettevõttel on piisavalt vähese tähtsusega abi (VTA) jääki.
Koolituse sihtrühm on:
– põllumajandustoodete töötlemise või turustamisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja;
– põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemise sh toidu valmistamise või töötlemisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja;
– toidu valmistamise või töötlemisega tegelev avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liige või töötaja;
– põllumajandustootjate valdkonda teenindavad isikud (nt kokkuostuga tegelevate ettevõtete töötajad);
– isikud (FIE-d või ettevõtte esindajad), kes koguvad teadmisi uue tegevusvaldkonna kohta;
– põllumajanduslike esindus- ja erialaorganisatsioonide (MTÜ-d, mille liikmeteks on põllumajandussaaduste töötlejad) juhatuse liikmed ja töötajad.
Koolitusel osalemine on vähese tähtsusega abi (VTA). Abisumma ühe osavõtja kohta arvutatakse osavõtjate lõpliku arvu järgi, kuid see ei ületa 270 eurot.
Ettevõtja peab pidama tekkepõhist arvestust vähese tähtsustega abi (VTA) kasutamise üle. VTA vaba jääki saab kontrollida ka veebilehelt https://www.fin.ee/riigihanked-riigiabi-osalused-kinnisvara/riigiabi
Kui osaleja ettevõttel ei ole piisavalt VTA vaba jääki, siis on osalemise eest antav toetus riigiabi ning sellisel juhul tuleb ettevõttel esitada enne tegevuse toimumist riigiabi taotlus (vormi saab korraldajalt).
Keskmise suurusega ettevõtja korral toetatakse infopäeval või koolitusel osalemist 60%, mikro-ja väikeettevõtja korral 70% ning suurettevõtja korral 50% ulatuses osaleja kohta.
Puudujääv osa tuleb osalejal/ettevõttel endal tasuda.
Registreerumine ja lisateave Eesti Maaülikooli lehel