09.12.22 Maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas.
Korraldaja: Eesti Maaülikool
Õpiväljundid: Koolitusel osalenu omab ülevaadet toidu tootmishügieeni tagamise põhimõtetest ning olulisematest tootmishügieeni mõjutavatest teguritest; on teadlik mikrobioloogilistest indikaatoritest, mis võimaldavad hinnata nii tootmishügieeni tasemeid kui ka toidu mikrobioloogilist kvaliteeti ja seonduvaid korrigeerivaid tegevusi; mõistab toidu riknemist põhjustava mikrobioota ja toidupatogeenide rolli tootmishügieeni tagamisel; on teadlik toidu (rist)saastumise võimalustest ning selle vältimise võimalustest; teab tootmisruumide ehituslike aspektide seost ettevõtte toidu- ja tootmishügieeniga; mõistab hügieenitsoonide vajalikkust ja seost toidu tootmishügieeni tagamisega; on saanud teadlikumaks toidu tootmishügieeni tasemete hindamise meetoditest ning sanitatsioonil kasutatavatest kemikaalidest ning nende kasutamise põhimõtetest.
Sisu ja ajakava
Käsitletavad teemad:
– Seonduvad teabematerjalid ning populaarteaduslikud artiklid;
– Seadusandlusest tulenevad protsessi hügieenikriteeriumid;
– Toidu tootmishügieeni eesmärgid, korraldus ja head tavad;
– Toidu tootmishügieeni seosed toidu ohutuse ja -kvaliteediga;
– Toidu tootmishügieeni mõjutavad tegurid;
– Ettevõtte personali hügieen ja selle olulisus toiduohutuse tagamisel;
– Seadmete ja hoonete hügieeniline disain;
– Hügieenitsoonide vajalikkus toidukäitlemisettevõttes;
– Biokirmed ja mikroorganismide niššid toidu tootmiskeskkonnas ja nende tuvastamise, hävitamise ja ennetamise võimalused;
– Toidu tootmishügieeni enim mõjutavad mikroorganismid k.a. toidupatogeenid;
– Tootmiskeskkonnas puhtuse tagamine ja seonduvad koristamise ja sanitatsiooni põhimõtted;
– Tootmishügieeni probleemsete kohtade tuvastamise võimalused, hügieeniproovide võtmine ning analüüsitulemuste tõlgendamine;
– Tootmiskeskkonnas Listeria monocytogenes tuvastamine, likvideerimine ja ennetamine.
Ajakava:
10.00 – 11.30 õppetöö
11.30 – 12.00 paus
12.00 – 13.30 õppetöö
13.30 – 13.45 paus
13.45 – 15.15 õppetöö
Õppejõud: MATI ROASTO Eesti Maaülikooli toiduhügieeni ja rahvatervise professor, dr (veterinaarmeditsiin)
Sihtrühm ja registreerimine:
Täienduskoolitus toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ toidu ja toiduohutuse valdkonna raames, toetab Euroopa Liit.
Täienduskoolitused on tasuta sihtrühma kuulujale, kui ettevõttel on piisavalt vähese tähtsusega abi (VTA) jääki.
Koolituse sihtrühm on:
– põllumajandustoodete töötlemise või turustamisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja;
– põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemise sh toidu valmistamise või töötlemisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja;
– toidu valmistamise või töötlemisega tegelev avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liige või töötaja;
– põllumajandustootjate valdkonda teenindavad isikud (nt kokkuostuga tegelevate ettevõtete töötajad);
– isikud (FIE-d või ettevõtte esindajad), kes koguvad teadmisi uue tegevusvaldkonna kohta;
– põllumajanduslike esindus- ja erialaorganisatsioonide (MTÜ-d, mille liikmeteks on põllumajandussaaduste töötlejad) juhatuse liikmed ja töötajad.
Koolitusel osalemine on vähese tähtsusega abi (VTA). Abisumma ühe osavõtja kohta arvutatakse osavõtjate lõpliku arvu järgi, kuid see ei ületa 250 eurot.
Ettevõtja peab pidama tekkepõhist arvestust vähese tähtsustega abi (VTA) kasutamise üle. VTA vaba jääki saab kontrollida ka veebilehelt https://www.fin.ee/riigihanked-riigiabi-osalused-kinnisvara/riigiabi
Kui osaleja ettevõttel ei ole piisavalt VTA vaba jääki, siis on osalemise eest antav toetus riigiabi ning sellisel juhul tuleb ettevõttel esitada enne tegevuse toimumist riigiabi taotlus (vormi saab korraldajalt).
Keskmise suurusega ettevõtja korral toetatakse infopäeval või koolitusel osalemist 60%, mikro-ja väikeettevõtja korral 70% ning suurettevõtja korral 50% ulatuses osaleja kohta.
Puudujääv osa tuleb osalejal/ettevõttel endal tasuda.