CIP- ja pesusüsteemid toiduainetööstuses
17.10.2024 veebis, Microsoft Teams keskkonnas
Korraldaja: Eesti Toiduainetööstuse Liit koostöös Maaelu Teadmuskeskusega
Koolituse sisu
Kõrged hügieeni ja toiduohutuse nõuded on toidutöötlemise alus. Koolitusel tutvustatakse pesusüsteeme toiduainetööstuses, muu hulgas ka CIP-süsteeme. CIP-süsteemid varustavad puhastusahelaid vajaliku voolukiiruse, temperatuuri ja kemikaalide kontsentratsiooniga (leelised, hape ja puhastusvahend) õige aja jooksul automaatse juhtimise kaudu. CIP-süsteeme kasutatakse laialdaselt piima-, joogi- ja mahlatööstuses ning joogitööstusest esitatakse koolitusel ka praktiline näide.
Sihtrühm ja tasu
Täienduskoolitus on sihtrühma kuulujale tasuta, kui ettevõttel on piisavalt vähese tähtsusega abi (VTA) jääki. Koolitusel osalemine on vähese tähtsusega abi (loe täpsemalt altpoolt).
Täienduskoolituse puhul toetatakse (sihtrühma kuuluvad) põllumajandustoodete tootmise, töötlemise või turustamisega, põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemisega, sealhulgas toidu valmistamise või töötlemisega, seotud või nimetatud tegevusega tegelevat füüsilisest isikust ettevõtjat ja tema töötajat, eraõigusliku juriidilise isiku osanikku, aktsionäri, liiget, juhtorgani liiget ja tema töötajat ja toidu valmistamise või töötlemisega tegelevat avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liiget või töötajat.
Registreerumine SIIT lingilt.
Moderaator: Sirje Potisepp Toiduliidu juhataja
9:45 – 10:00 Sisenemine veebikeskkonda
10:00 – 10:30 Ülevaade hügieeninõuetest toiduainetööstustes. Inga Sarand, TalTech
10:30 – 11:45 Pesusüsteemidest toiduainetööstustes. Heiki Raimets, valdkonna ekspert
- Lühidalt CIP ajaloost.
- CIP-süsteemi võtmetegurid ja faktorid, mis mõjutavad seadmete pesu ja kvaliteeti.
- Pesu retseptidest ja pesu sammudest (sekvensidest).
- Puudutakse ka keskkonda ja energeetika teemat, mis tänapäeval väga aktuaalne ja oluline investeeringu tegemisel
- Sammudest, valikutest ja komponentidest uue CIP`i planeerimisel või olemasoleva renoveerimisel.
- Automaatikast ja selle olulisest rollist CIP süsteemi juhtimisel.
- Põgusalt ka pesusüsteemi(de) optimeerimisest.
- Lisaks muid olulisi alateemasid.
11:45 – 12:15 LÕUNAPAUS
12:15 – 13:15 Nõuandeid ja kogemusi pesusüsteemide kasutamisel
Biofilm CIP-süsteemides, Kaido Taavet Christeyns Eesti OÜ müügijuht
- Probleemi tekkimise põhjused
- Biofilmi avastamine
- Testid
- Lahendused
- Aktuaalsed probleemid CIP-is
Pesusüsteemi optimeerimisest toiduaine- ja joogitööstuses, Kaja Lemmik Ecolab Eesti
- juhised ja mõtteharjutus, kuidas CIP pesude optimeerimisele läheneda
13:15 – 13:45 Praktiline näide joogitööstusest, Tarmo Laht, A.LeCoq AS tehnoloogia- ja arendusjuht
13:45 – 13:50 Koolituspäeva kokkuvõte
*Korraldaja võib vajadusel teha päevakavas muudatusi
Koolitusel osalemine on vähese tähtsusega abi. Abisumma ühe osavõtja kohta arvutatakse osavõtjate lõpliku arvu järgi, kuid see ei ületa 270 eurot.
Täienduskoolitus toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ toidu ja toiduohutuse valdkonna raames, toetab Euroopa Liit.
Täienduskoolitused on tasuta sihtrühma kuulujale, kui ettevõttel on piisavalt vähese tähtsusega abi (VTA) jääki. Ettevõtja peab pidama tekkepõhist arvestust VTA kasutamise üle. VTA vaba jääki saab kontrollida ka veebilehelt https://fin.ee/riigihanked-riigiabi-osalused-kinnisvara/riigiabi
Kui osaleja ettevõttel ei ole piisavalt VTA vaba jääki, siis arvestatakse riigiabi ning sellisel juhul tuleb ettevõttel esitada enne tegevuse toimumist riigiabi taotlus (vormi saab korraldajalt).
Keskmise suurusega ettevõtja korral toetatakse koolitusel osalemist 60%, mikro-ja väikeettevõtja korral 70% ning suurettevõtja korral 50% ulatuses osaleja kohta. Puudujääv osa tuleb osalejal/ettevõttel endal tasuda.
Lisainfo: Liina Laineveer, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Tel. +372 6 484 978, liina.laineveer@toiduliit.ee