21.09.18 Tartus, Eesti Maaülikoolis, Kreutzwaldi 56/1, III korrus, ruum A303
Korraldaja: Eesti Maaülikool
Õpiväljundid: Koolitusel osalenu teab eraelamus toidu valmistamisega seonduvaid õigusaktide nõudeid, sh toidukäitleja kohustusi (toidu ohutus, enesekontroll, jälgitavus jne) ja vastutust; oskab juhendi põhjal koostada enesekontrolliplaani (sh teab eeltingimusprogrammide ja HACCP süsteemi olemust); tunneb toiduhügieeni põhimõtteid ning peamisi toidupatogeene (sh kasvu ja paljunemist) mõjutavaid tegureid; tunneb füüsikalise, keemilise ja mikrobioloogilise saastumise allikaid ja ennetamise võimalusi; teab puhastamise ja desinfitseerimise eesmärke ja võimalusi; teab isikliku hügieeni nõudeid ning neist kinnipidamise olulisust.
Sisu ja ajakava
Käsitletavad teemad: eraelamus toidu valmistamine; toidukäitleja kohustused (toidu ohutus, enesekontroll, jälgitavus jne) ja vastutus; enesekontrolliplaani koostamise juhend, enesekontrolli põhimõtted, eeltingimusprogrammid ja HACCP; toiduhügieeni põhimõtted; mikroorganismid ja nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid; toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja -infektsioonid; toidu füüsikaline, keemiline ja mikrobioloogiline saastumine ja selle vältimine; puhastamine, desinfitseerimine; toidukäitlemisruumi korrashoid, kahjuritõrje; isiklik hügieen.
Ajakava:
10.00 – 11.30 õppetöö
11.30 – 12.00 kohvipaus
12.00 – 13.30 õppetöö
13.30 – 13.45 paus
13.45 – 15.15 õppetöö
Õppejõud: Katrin Laikoja, Eesti Maaülikooli Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatusinstituudi toiduhügieeni osakonna lektor, mag (tehn)
Sihtrühm ja registreerimine
Täienduskoolitus toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse valdkonnas“ raames, läbiviimist toetab Euroopa Liit.
Täienduskoolitus on sihtrühmale tasuta (kui vähese tähtsusega abi määr ei ole ületatud). Tegemist on vähese tähtsusega abiga, abisumma on 120 eurot ühe osaleva inimese kohta.
Täienduskoolituse puhul toetatakse põllumajandustoodete tootmise, töötlemise või turustamisega ning põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemisega, sealhulgas toidu valmistamise või töötlemisega, seotud või nimetatud tegevusega tegelevat füüsilisest isikust ettevõtjat ja tema töötajat, eraõigusliku juriidilise isiku osanikku, aktsionäri, liiget, juhtorgani liiget ja tema töötajat ja toidu valmistamise või töötlemisega tegelevat avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liiget või töötajat.