21.02.20 Tartus, Eesti Maaülikoolis, Kreutzwaldi 56/1, III korrus, ruum A303

Korraldaja: Eesti Maaülikool

Õpiväljundid: Koolitusel osalenu teab toiduhügieenialaste õigusaktide nõudeid, toidukäitleja kohustusi ja vastutust; oskab arvestada mikroorganismide kasvu ja paljunemist mõjutavate teguritega; tunneb toiduhügieeni ning enesekontrolli põhimõtted (sh eeltingimusprogramme ja HACCP), peamisi toiduainete kaudu levivaid haiguseid, füüsikalise, keemilise ja mikrobioloogilise saastumise allikaid, seadmete ja ruumide puhastamise ning desinfitseerimise võimalusi, kahjuritõrjet, isikliku hügieeni nõudeid ja nende täitmise olulisust.

Sisu ja ajakava

Käsitletavad teemad:

– toitu käsitlevad õigusaktid;
– toiduhügieeni põhimõtted;
– toidukäitleja kohustused (toidu ohutus, enesekontroll, jälgitavus jne) ja vastutus;
– enesekontrolli põhimõtted, eeltingimusprogrammid ja HACCP;
– mikroorganismid ja nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid;
– toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja -infektsioonid;
– toidu füüsikaline, keemiline ja mikrobioloogiline saastumine ja selle vältimine;
– puhastamine, desinfitseerimine;
– tootmisruumide korrashoid;
– kahjuritõrje;
– isiklik hügieen.

 

Ajakava:

10.00 – 11.30 õppetöö
11.30 – 12.00 paus
12.00 – 13.30 õppetöö
13.30 – 13.45 paus
13.45 – 15.15 õppetöö

Õppejõud: Katrin Laikoja, mag (tehn), Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli lektor

Sihtrühm ja registreerimine

Täienduskoolitus toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse valdkonnas“ raames, läbiviimist toetab Euroopa Liit.

Täienduskoolitus on sihtrühmale tasuta (kui vähese tähtsusega abi määr ei ole ületatud). Tegemist on vähese tähtsusega abiga, abisumma on 120 eurot ühe osaleva inimese kohta. Ettevõtte vähese tähtsusega abi (VTA) vaba jääki saab kontrollida veebilehelt https://www.rahandusministeerium.ee/et/riigiabi

Täienduskoolitusest võib osa võtta:
– põllumajandustoodete töötlemise või turustamisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja;
– põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemise sh toidu valmistamise või töötlemisega tegelev füüsilisest isikust ettevõtja ja tema töötaja ning eraõigusliku juriidilise isiku osanik, aktsionär, liige, juhtorgani liige ja tema töötaja;
– toidu valmistamise või töötlemisega tegelev avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liige või töötaja;
– põllumajandustootjate valdkonda teenindavad isikud (nt kokkuostuga tegelevate ettevõtete töötajad);
– isikud (FIE-d või ettevõtte esindajad), kes koguvad teadmisi uue tegevusvaldkonna kohta;
– põllumajanduslike esindus- ja erialaorganisatsioonide (MTÜ-d, mille liikmeteks on põllumajandussaaduste töötlejad) juhatuse liikmed ja töötajad.