29.-31.08.18 Tartus, Eesti Maaülikoolis, Kreutzwaldi 56/1, III korrus, ruum A303
Korraldaja: Eesti Maaülikool
Õpiväljundid: Koolitusel osalenu on põhjalikult tutvunud tootmishügieeni, enesekontrolli rakendamise ja toiduhügieeni teemadega.
Sisu ja ajakava
Käsitletavad teemad:
Enesekontrolli rakendamine (8 akad tundi)
Toidualased õigusaktid. Keemilised ohud toidus. Füüsikalised ohud toidus. Enesekontrollisüsteemi eeltingimusprogrammid. Toiduohutuse juhtimissüsteemid, sh HACCP, ISO:22000, FSSC 22000, IFS, BRC. Ohtude analüüs ja riskihindamise põhimõtted.Kriitilised kontrollpunktid toidu käitlemisel. Toiduohutuse juhtimissüsteemide juurutamine ja ajakohastamine. Praktilised ülesanded.
Tootmishügieen ( 8 akad tundi)
Tootmisruumide ehituslikud aspektid ja nende seos ettevõtte toidu- ja tootmishügieeniga. Hügieenitsoonide vajalikkus ja selle seos personalihügieeniga. Toidu saastumise, sh ristsaastumise võimalused ja selle vältimine. Käitlemisettevõtte sanitatsiooni põhimõtted, puhastamine ja desinfitseerimine. Biokilede teke, avastamine ja likvideerimine. Listeria monocytogenes tootmishügieeni enim mõjutava faktorina. Kahjuritõrje, jäätmekäitlus. Praktilised ülesanded.
Toiduhügieen (8 akad tundi)
Toiduhügieeni põhimõtted.Toidu bioloogiline saastumine. Mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid. Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja -infektsioonid. Toidu säilitamise viisid, tingimused ning temperatuuri kontroll. Isikliku hügieeni nõuded. Hügieenikoolituste planeerimine ja läbiviimine. Praktilised ülesanded.
Ajakava kõigil koolituspäevadel: 9.00-10.30 õppetöö; 10.30-10.45 paus; 10.45-12.15 õppetöö; 12.15-12.45 paus; 12.45-14.15 õppetöö; 14.15-14.30 paus; 14.30-16.00 õppetöö
Õppejõud:
Mati Roasto, Eesti Maaülikooli professor, dr (vet-med), veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli juhataja
Katrin Laikoja, Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatusinstituudi toiduhügieeni osakonna lektor, mag (tehn)
Sihtrühm ja registreerimine:
Täienduskoolitus toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse valdkonnas“ raames, läbiviimist toetab Euroopa Liit.
Täienduskoolitus on sihtrühmale tasuta (kui vähese tähtsusega abi määr ei ole ületatud). Tegemist on vähese tähtsusega abiga, abisumma on 270 eurot ühe osaleva inimese kohta.
Täienduskoolituse puhul toetatakse põllumajandustoodete tootmise, töötlemise või turustamisega ning põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemisega, sealhulgas toidu valmistamise või töötlemisega, seotud või nimetatud tegevusega tegelevat füüsilisest isikust ettevõtjat ja tema töötajat, eraõigusliku juriidilise isiku osanikku, aktsionäri, liiget, juhtorgani liiget ja tema töötajat ja toidu valmistamise või töötlemisega tegelevat avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liiget või töötajat.