Toidu mikrobioloogia
Toidu mikrobioloogia osas käsitleme erinevaid baktereid, viiruseid, hallitusseeni ja muid mikroorganisme ning nende toksiine. Just toidus leiduvad mikroorganismid põhjustavad enamiku toidu kaudu levivatest haigustest. Toiduinfektsiooni ehk -nakkuse põhjustavad toiduga organismi sattunud elusad tõvestavad mikroobid, mis on vastu pidanud maohappe toimele ja jõudnud peen- ja jämesoolde, kus nende paljunemine vallandab haiguse. Tuntumad mikroorganismidest põhjustatud toiduinfektsioonid on salmonelloos, shigelloos (bakteriaalne düsenteeria), jersinioos, kampüloos, listerioos, Escherichia coli poolt põhjustatud infektsioon jt. Mikrobioloogilise toidumürgistuse ehk intoksikatsiooni puhul paljunevad mikroorganismid toidus ja produtseerivad seal toksiini. Tuntumad bakteriaalsed toidumürgistused on botulism, stafülokokkoos, Clostridium perfringensi ja Bacillus cereuse toksiinidega tekkivad haigused. Hallitusseente produtseeritud mükotoksiine toodavad põhiliselt hallitusseente Aspergillus, Penicillium ja Fusarium mõned liigid.
Levinumate mikroorganismide ja nende toksiinide jaoks (nt Salmonella, Listeria monocytogenes, Enterobacter sakazakii, stafülokoki enterotoksiinid ja histamiin) on õigusaktidega määratud piirnormid ehk suurimad lubatud sisaldused toidus.
Paljude teiste mikroorganismide sisalduse kohta toidus võib erinevatest materjalidest leida vaid juhendväärtusi. Mikrobioloogilised analüüsid on toiduettevõtte enesekontrollisüsteemi lahutamatu osa, sest annab infot toiduohutuse ja –hügieeni nõuete täitmise kohta toidu käitlemisel.
Teavet kehtivate õigusaktide kohta leiate Maaeluministeeriumi veebilehelt https://www.agri.ee/et/eesmargid-tegevused/toiduohutus/bioloogiline-ohutus/mikrobioloogilised-nouded
Siia lehele koondame toidus esinevaid mikroobe ning nende analüüsimist käsitlevaid teabe- ja juhendmaterjale.
Patogeeni(de) algallikate väljaselgitamine toidukäitlemise ettevõttes
Mikrobioloogilised näitajad toidugruppide kohta
Toidu- ja hügieeniproovide võtmine
mikrobioloogilisteks analüüsideks
ning proovide analüüsimine
Olulised toidupatogeenid
Teabematerjal, Eesti Maaülikool, 2019
Pärm-ja hallitusseened toidus
Teabematerjal, BioCC OÜ, 2019
Shiga toksiini tootev Escherichia coli (STEC) TOIDUPATOGEENINA
Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2022
Noroviirused toidupatogeenina
Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2020
A-hepatiidi viirus toidupatogeenina
Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2020
Listeria monocytogenes toidupatogeenina
Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2022
Campylobacter spp. toidupatogeenina
Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2019
Staphylococcus aureus toidupatogeenina
Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2019
Salmonella spp. toidupatogeenina
Teabeleht, Eesti Maaülikool, 2021
EFSA explains zoonotic diseases: Campylobacter
Teabeleht, Euroopa Toiduohutusamet, 2014
EFSA explains zoonotic diseases: Salmonella
Teabeleht, Euroopa Toiduohutusamet, 2014
EFSA explains zoonotic diseases: Zoonotic E. coli
Teabeleht, Euroopa Toiduohutusamet, 2014
EFSA explains zoonotic diseases: Antimicrobial Resistance
Teabeleht, Euroopa Toiduohutusamet, 2014
Campylobacter spp., Listeria monocytogenes’e ja
Shiga-toksiine tootva Escherichia coliʼga
seonduvate toiduohutuse riskide hindamine Eestis
Rakendusuuring, Eesti Maaülikool, 2015
Bad Bug Book
Handbook of Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins
–
U.S Food and Drug Administration