Lõhna- ja maitseained
Lõhna- ja maitseained on tooted, mida lisatakse toidule lõhna või maitse kas andmiseks või muutmiseks. Nende alla kuuluvad erinevad lõhna- ja maitseomadusega tooted – näiteks erinevad ekstraktid, eeterlikud õlid, suitsutusvedelikud, sünteetilised ja looduslikud lõhna- ja maitseühendid.
Tegemist ei ole vürtside, maitsetaimede ja- ainetega!
Euroopa Liidus kasutada lubatud lõhna- ja maitseainetest on koostatud loetelu on kehtestatud Euroopa Liidu Komisjoni rakendusmäärusega (EL) nr 872/2012. Kõigi loetellu lisatud ainete ohutust on hinnatud ning nende kasutamine toidus lubatud viisil ja koguses ei kujuta endast ohtu inimese tervisele. Seetõttu ei ole nendele kehtestatud ka lubatud kasutamise koguseid.
Toidust saadud lõhna- ja maitseainete (v.a lõhna- ja maitseühendid) ohutus ei vaja hindamist ning seetõttu neid loetellu ei lisata. Samal põhjusel on loetelust välja jäetud ka toidust eraldatud ekstraktid ja eeterlikud õlid.
Teavet lõhna-ja maitseaineid käsitlevate õigusaktide kohta leiate Maaeluministeeriumi veebilehelt https://www.agri.ee/et/eesmargid-tegevused/toiduohutus/keemiline-ohutus/lohna-ja-maitseained
Siia lehele koondame teabe- ja juhendmaterjale, mis annavad eelkõige toidukäitlejale vajalikku teavet lõhna-ja maitseainete ning nende kasutamise kohta.
Lõhna ja maitset muutvate omadustega lõhna- ja maitseühendite ning lõhna- ja maitsetugevdajate klassifitseerimise juhend
Juhis, Euroopa Komisjon, 2014
EFSA ohutushinnang 3-atsetüül-2,5-dimetüültiofeeni kohta
EFSA teaduslik arvamus, 2013, inglise keeles