Ole kursis! Telli teavitus toiduteave.ee värskete postituste kohta!

    Esita küsimus lehel avaldatud teabe kohta!

      Saasteained

      Kõige olulisemateks toidu keemilisteks ohtudeks peetakse saasteained. Saasteaine on igasugune aine, mida ei ole toitu lisatud taotluslikult, vaid mis on sattunud sinna toorme kasvatamise, toidu tootmise, valmistamise, töötlemise, pakkimise, vedamise või hoidmise käigus või keskkonnasaaste tulemusena ning mis võib muuta toidu kvaliteeti halvemaks ja olla ohtlik inimese tervisele. Tekkeallika järgi saab saasteained jaotada nelja gruppi. Keskkonnast tulenevad saasteained on keskkonda sattunud tahtlikult või kogemata, eeskätt inimtegevuse tulemusena nt raskemetallid, dioksiinid ja polükloreeritud bifenüülid jpt. Toidu töötlemisel tekkivad saasteained võivad moodustuda toidu valmistamisel või säilitamisel nt akrüülamiid, polüaromaatsed süsivesinikud, furaan, etüülkarbamaat jpt. Toidu tootmisel tekkivad saasteained esinevad toidus selle tootmise käigus kasutavate ainete jääkidena nt taimekaitsevahendite ehk pestitsiidide jäägid, veterinaarravimite jäägid, väetiste jäägid jpt. Looduslikult esinevad toksilised ühendid, mida elusorganismid looduslikult toodavad nt mükotoksiinid, glükoalkaloidid, oopiumi alkaloidid jpt. Täpsemat infot erinevate saateainete kohta leiate Maaeluministeeriumi veebilehelt:

      Akrüülamiid
       
      Dioksiinid ja dioksiinilaadsed PCB‑d (polüklooritud bifenüülid)
       
      Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud (PAH)
       
      Taimekaitsevahendite jäägid
       
      Ergotalkaloidid
       
      Mükotoksiinid

      Siia lehele oleme koondanud  erinevate asutuste ja organisatsioonide poolt väljaantud materjale, mis annavad infot saasteainete esinemise ning nende vältimise ja vähendamise võimaluste kohta.

      Toidu keemilised ohud

      Teabematerjal, Eesti Maaülikool, 2020

      Eesti juhend akrüülamiidi määruse (EL) 2017/2158 rakendamiseks

      Riigisisene juhenddokument, Maaeluministeerium, jaanuar 2021

      Akrüülamiidi vähendamine toidus

      Voldik, Maaeluministeerium, 2017

      Teaduslik arvamus akrüülamiidi kohta

      EFSA teaduslik arvamus, 2015, inglise keeles

      Acrylamide Toolbox

      FoodDrinkEurope juhend, uuendatud 2014, inglise keeles

      Code of practice for the reduction of acrylamide in foods

      Codex Alimentarius, juhend, 2009, inglise keeles

      Toidu käitlemisel
      tekkivad saasteained (PAH-id ja akrüülamiid)

      Ettekanne, Mari Reinik, Terviseamet, 16.04.2018

      Polütsükliliste aromaatsete süsivesinike (PAHde) vähendamise
      ja vältimise võimalused

      Voldik, Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Maaülikool, 2014

      Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud toidus ja nende vähendamise võimalused (vene keeles)

      Teabematerjal, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, 2020

      Tsüanuurhappe sattumine piimatoodetesse ja selle vältimine

      Teabeleht, BioCC OÜ, 2018

      Rannakalurite kokkupuude dioksiinide ja dioksiinilaadsete PCB-dega

      Eksperthinnang. Koostaja Ott Roots, 2011

      Saasteainete uuring Läänemere kalas

      Uuringu lõpparuanne. TÜ Eesti Mereinstituut, 2015

      Human and animal dietary exposure to ergot alkaloids

      EFSA teaduslik arvamus, 2017, inglise keeles

      Mükotoksiinide vältimine ja vähendamine teraviljas

      Voldik, Maaeluministeerium, 2016

      Patuliini vältimine ja vähendamine õuntest valmistatud toodetes

      Voldik, Maaeluministeerium, 2017

      Fusarium-toksiinide vältimine ja vähendamine teraviljas ja teraviljatoodetes

      Euroopa Komisjoni soovitus 2006/583/EÜ

      Toksiinide T-2 ja HT-2 esinemine teraviljas ja teraviljatoodetes

      Euroopa Komisjoni soovitus 2013/165/EL

      Kaadmiumist toidus taimekasvatussaaduste tootjale

      Voldik, Maaeluministeerium, 2019

      Ole kursis! Telli teavitus toiduteave.ee värskete postituste kohta!

        Esita küsimus lehel avaldatud teabe kohta!