Tehnoloogiad
Toiduainete tehnoloogia on toiduteaduse alla liigitatav praktilise suunitlusega valdkond, mis tegeleb toiduainete valmistamise tehnoloogiliste protsesside, nende tehniliste lahenduste uurimise ning rakendamisega tootmisliinides. Mõistes toidu erinevaid omadusi ning töötlemisprotsessi olemust, tekib arusaam lisandväärtuse andmise võimalikkusest läbi tehnoloogiliste rakenduste.
Toiduainete tehnoloogia hõlmab erinevaid teemasid nagu näiteks:
- toitained ja nende põhiomadused
- toitude liigitamine, koostis ja struktuur
- toiduainete tehnoloogia alusprotsessid (füüsikalised, keemilised ja mikrobioloogilised)
- toiduainete töötlemise seadmed ja nende tööpõhimõtted
- erinevate toitude/toidugruppide valmistamise tehnoloogiad (nt rukkileiva valmistamine, juustude soolamine, kala kuivatamine)
- toiduainete hindamine ja sensoorne analüüs
- toidu tootearendus
- toidu pakendamine, toiduga kokkupuudumiseks ettenähtud materjalid ja esemed
- toidu säilitamine ja ohutus
Siia lehele koondame toidu tehnoloogiaalaseid õppe-, teabe- ja juhendmaterjale.