Toidu säilitamine
Toidu säilimisaja ja säilitamise tingimused leiame enamasti toidu müügipakendilt või pakendamata toidu puhul müügikohast. Toidu säilitamisnõuded määrab toidukäitleja.
Toidu säilimisaeg on ajaperiood, mille jooksul, järgides etteantud säilitamistingimusi, püsib toit ohutu, säilitab soovitavad kvaliteediomadused ja on kasutuskõlblik. Säilimisaega tähistatakse sõnadega „Parim enne“, “Parim enne lõppu” või „Kõlblik kuni“. „Kõlblik kuni“ kasutatakse kiirestiriknevate toitude puhul tarvitamise lõpptähtpäeva märkimiseks.
Toidukäitleja määrab oma toodete säilitamisnõuded kas katsete alusel või juhenditele ja oma teadmistele tuginedes. Säilimisaja esitamise kohta toidu märgistusel saab täpsemalt lugeda märgistamise e-käsiraamatu vastavast peatükist.
Teavet kehtivate õigusaktide ja nende rakendamise kohta leiate Maaeluministeeriumi veebilehe toidu bioloogilise ohutuse alalehelt https://agri.ee/toiduohutus-toidumargistus/toiduohutus/bioloogiline-ohutus
Siia lehele koondame teabe- ja juhendmaterjali, mis aitavad toidukäitlejat toidu säilimist mõjutavate tegurite hindamisel, kestvuskatsete planeerimisel ning säilimisaegade määramisel.