Toidu säilimisaja ja säilitamistingimuste määramine
21.05.2021 veebikeskkonnas MS Teams
Korraldaja: Eesti Toiduainetööstuse Liit
Käsitletakse toidu säilimisaega mõjutavaid tegureid ja säilimisaja määramise metoodikaid. Antakse ülevaade säilitamisnõuetega seonduvatest muudatustest õigusruumis ja tutvustatakse asjakohaseid juhendeid.
Jaotusmaterjalid
Toidu säilitamisnõuetega seonduvad muudatused toiduseaduses | Elsa Peipman Lae alla
Toidu säilimisaja määramine | Mati Roasto Lae alla
Prognoosmudelid ja nakatamiskatsed | Toomas Kramarenko Lae alla
Säilimisaegade ja säilitamistingimuste märgistamise nõuded | Hellika Kallaste Lae alla
Säilivuskatsete teostamine | Kärt Leppik Lae alla
Päevakava
Moderaator: Sirje Potisepp, Toiduliidu juhataja
9:50 – 10:00 Registreerimine Teamsis
10:00 – 10:45 Toidu säilitamisnõuetega seonduvad muudatused toiduseaduses
Elsa Peipman, Maaeluministeeriumi toidu keemilise ja bioloogilise ohutuse büroo nõunik
10:45 – 12:00 Toidu säilimisaega mõjutavad tegurid, süsteemne lähenemine toidu säilimisaegade määramisele, Listeria monocytogenes´e olulisus valmistoitude toiduohutuse indikaatorina ja valmistoitude säilimisaja määramisel
Mati Roasto, Eesti Maaülikooli professor, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli juhataja
12:00 – 12:30 PAUS
12:30 – 13:15 Prognoosmudelite ja nakatamiskatsete kasutamine toidu säilimisaja määramisel
Toomas Kramarenko, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi direktori asetäitja toiduohutuse alal
13:15 – 13:35 Säilimisaegade ja säilitamistingimuste märgistamise nõuded
Hellika Kallaste, Maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist
13:35 – 14:00 Säilivuskatsete teostamine
Kärt Leppik, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse säilivusaja ja pakkematerjalide spetsialist
14:00 – 14:15 Päeva kokkuvõte
Infopäev toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse valdkonnas“ raames, läbiviimist toetab Euroopa Liit.
Infopäevast võivad osa võtta kõik valdkonnas tegutsevad või sellest huvitatud isikud. Tegemist on vähese tähtsusega abiga, abisumma on 72 eurot ühe osaleva inimese kohta. Osalemine on tasuta, kui ettevõtte vähese tähtsusega abi määr ei ole ületatud. Ettevõtte vähese tähtsusega abi (VTA) vaba jääki saab kontrollida veebilehelt https://www.rahandusministeerium.ee/et/riigiabi