Toidu säilimisaja ja säilitamistingimuste määramine

21.05.2021 veebikeskkonnas MS Teams

Korraldaja: Eesti Toiduainetööstuse Liit

Käsitletakse toidu säilimisaega mõjutavaid tegureid ja säilimisaja määramise metoodikaid. Antakse ülevaade säilitamisnõuetega seonduvatest muudatustest õigusruumis ja tutvustatakse asjakohaseid juhendeid.

Jaotusmaterjalid

Toidu säilitamisnõuetega seonduvad muudatused toiduseaduses |  Elsa Peipman  Lae alla

Toidu säilimisaja määramine |  Mati Roasto  Lae alla

Prognoosmudelid ja nakatamiskatsed |  Toomas Kramarenko Lae alla

Säilimisaegade ja säilitamistingimuste märgistamise nõuded |  Hellika Kallaste Lae alla

Säilivuskatsete teostamine |  Kärt Leppik  Lae alla

Päevakava

Moderaator: Sirje Potisepp, Toiduliidu juhataja

9:50 – 10:00       Registreerimine Teamsis

10:00 – 10:45   Toidu säilitamisnõuetega seonduvad muudatused toiduseaduses

Elsa Peipman, Maaeluministeeriumi toidu keemilise ja bioloogilise ohutuse büroo nõunik

10:45 – 12:00   Toidu säilimisaega mõjutavad tegurid, süsteemne lähenemine toidu säilimisaegade määramisele, Listeria monocytogenes´e olulisus valmistoitude toiduohutuse indikaatorina ja valmistoitude säilimisaja määramisel

Mati Roasto, Eesti Maaülikooli professor, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli juhataja

12:00 – 12:30   PAUS

12:30 – 13:15   Prognoosmudelite ja nakatamiskatsete kasutamine toidu säilimisaja määramisel

Toomas Kramarenko, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi direktori asetäitja toiduohutuse alal

13:15 – 13:35   Säilimisaegade ja säilitamistingimuste märgistamise nõuded

Hellika Kallaste, Maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist

13:35 – 14:00   Säilivuskatsete teostamine

Kärt Leppik, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse säilivusaja ja pakkematerjalide spetsialist

14:00 – 14:15         Päeva kokkuvõte

Lae alla päevakava

Infopäev toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse valdkonnas“ raames, läbiviimist toetab Euroopa Liit.

Infopäevast võivad osa võtta kõik valdkonnas tegutsevad või sellest huvitatud isikud. Tegemist on vähese tähtsusega abiga, abisumma on 72 eurot ühe osaleva inimese kohta. Osalemine on tasuta, kui ettevõtte vähese tähtsusega abi määr ei ole ületatud. Ettevõtte vähese tähtsusega abi (VTA) vaba jääki saab kontrollida veebilehelt https://www.rahandusministeerium.ee/et/riigiabi

 

 

Lisainfo:  info@toiduteave.ee  või Kairi Birk, kairi@toiduliit.ee