Toidu märgistamise ABC algajatele.
20.10.2020, Tartus, Eesti Maaülikooli tehnikamajas, Kreutzwaldi 56/1, ruum A-303 (avatud ülikooli ruumid), http://avatudylikool.emu.ee/
Korraldaja: Eesti Toiduainetööstuse Liit koostöös Maaeluministeeriumi ning Veterinaar- ja Toiduametiga
Käsitleti toidu märgistamise nõudeid algtasemel. Infopäev on mõeldud eelkõige neile toidu müügiks valmistajatele, kellel on toidu märgistamise nõuetest vähe teadmisi. Infopäeva jooksul tutvustatakse erinevaid toidualase teabe esitamise aspekte. Päev lõpeb praktilise osaga, kus osavõtjad saavad analüüsida näidismärgistusi ning esitada küsimusi ja jagada kogemusi.
Jaotusmaterjalid
Toidualase teabe esitamise ja toidu märgistamise nõuded | Külli Johanson Lae alla
Toitumisalase teabe esitamine | Külli Johanson Lae alla
Tähelepanekud toidualase teabe esitamisest ja pakendite märgistusest | Tiiu Rand Lae alla
NutriData toote arvutus- ja sisestusprogramm | Heidi Roos Lae alla
Toitumis- ja tervisealased väited | Tiiu Rand Lae alla
Teabematerjal “Toidualase teabe esitamise põhinõuded” Lae alla
Teabematerjal “Toitumisalase teabe esitamine” Lae alla
Teabeleht “Millist infot sisaldab toidu märgistus” Lae alla
Teabeleht “Allergeenide esitamine” Lae alla
Päevakava
*Korraldajal on õigus teha päevakavas muudatusi.
9:30-10:00 |
Osalejate registreerimine, tervituskohv |
10:00-10:05 |
Sissejuhatus |
10:05-11:00 |
Toidualase teabe esitamise ja toidu märgistamise nõuded erinevates õigusaktides. Kokkuvõtlik ülevaade kehtivatest nõuetest – toidualase teabe määrus (EL) nr 1169/2011, teatud toidugruppide erinõuded, pakendamata toidu nõuded. Külli Johanson, Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna toidu üldnõuete büroo peaspetsialist |
11:00-11:10 |
Sirutuspaus |
11:10-11:40 |
Toitumisalase teabe esitamine. Mis on toitumisalane teave ja kuidas seda esitada? Millele tähelepanu pöörata? Milline toitumisalane teave on kohustuslik ja milline vabatahtlik toitumisalane teave on lubatud? Külli Johanson |
11:40-12:10 |
Tähelepanekuid toidualase teabe esitamisest ja pakendite märgistusest. Tiiu Rand, Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna nõunik |
12:10-12:20 |
Küsimused-vastused |
12:20-13:20 |
Lõuna |
13:20-13:50 |
Toitumisalase teabe arvutamine NutriData toote arvutus- ja sisestusprogrammiga. Ülevaade Tervise Arengu Instituudi poolt hallatava NutriData toote arvutus- ja sisestusprogrammi (https://asp.nutridata.ee/et/avaleht) kasutamisest toitumisalase teabe koostamisel. Änn Jõgi, Tervise Arengu Instituudi toitumisuuringute osakonna projektijuht (Tartus) Heidi Roos, Tervise Arengu Instituudi toitumisuuringute osakonna spetsialist (Jänedal) |
13:50-14:20 |
Toitumis- ja tervisealased väited. Mis on toitumisalane väide ja mis on tervisealane väide? Millised väited on lubatud? Tiiu Rand, Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna nõunik |
14:20-14:35 |
Küsimused-vastused. Rühmatööde tutvustamine. Lektorite poolt ettevalmistatud näidismärgistuste analüüsimine. Osavõtjad jagatakse gruppidesse, iga grupp saab analüüsida ühe märgistuse näidise ja esitleda analüüsi tulemusi. Lektorid juhendavad ja vastavad küsimustele. Osavõtjad on oodatud avaldama arvamust ning jagama kogemusi käsitletud teemadel. Rühmatööd juhendavad ja arutelu viivad läbi Külli Johanson ja Tiiu Rand.
|
14:35-14:50 |
Energiapaus |
14:50-16:00 |
Rühmatööd (märgistuste analüüsimine) |
16:00-16:45 |
Rühmatöö tulemuste esitlemine, arutelu. |
16:45-17:00 |
Kokkuvõte. Infopäeva lõpetamine. |
Infopäev toimub MAK 2014-2020 meetme „Teadmussiirde pikaajaline programm toiduohutuse valdkonnas“ raames, läbiviimist toetab Euroopa Liit.
Infopäevast võivad osa võtta kõik valdkonnas tegutsevad või sellest huvitatud isikud. Tegemist on vähese tähtsusega abiga, abisumma on 72 eurot ühe osaleva inimese kohta. Osalemine on tasuta, kui ettevõtte vähese tähtsusega abi määr ei ole ületatud. Ettevõtte vähese tähtsusega abi (VTA) vaba jääki saab kontrollida veebilehelt https://www.rahandusministeerium.ee/et/riigiabi
Info: info@toiduteave.ee, Kairi Ringo tel 50 63 428